Sărbători Creștine – 06 ianuarie :Botezul Domnului și 07 ianuarie : Sfântul Ion Botezătorul

                               06 ianuarie 2019 :Botezul Domnului – Boboteaza

280px-Icoană_boboteazaBoboteaza sau epifania încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă și este sărbătorită la 6 ianuarie de către ambele biserici ortodoxa și catolica.

Cuvântul Bobotează este numit în grecește și Teofanie sau Epifanie,  traducându-se prin „Arătarea Domnului” și a Sfintei Treimi.

Boboteaza este deci una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini fiind urmată de Sf. Ioan Botezătorul numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei”.

Râul Iordan

Iordanul – Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din pustia lui

Minunea întoarcerii râului Iordan de Bobotează.

Se spune că în  fiecare an în ziua Ajunului Bobotezei, pe stil vechi (dupa calendarul iulian) după aruncarea Sf. Cruci în apa râului Iordan de catre Patriarhul Ierusalimului, la Bethabara, locul Botezului Mântuitorului, are  loc minunea schimbării sensului de curgere a râului Iordan !

Sfințirea apei – Aghiasmele

Cu ocazia Sf. Sărbători de Bobotează are loc și sfințirea apei (aghiasma mare)  pe care creștinii o consumă ca apă sfințită împărtășindu-se astfel prin intermediul ei cu energiile Duhului Sfânt.

Sfințirea cu acest prilej a apei și nu numai,  acest  element al vieții și poate  cel mai însemnat pentru toate creaturile, înseamnă aducerea ei de către Duhul Sfânt prin intermediul preotului care face  rugăciunea de sfințire a apei la starea ei inițială, de apă vie, sfântă și nealterabila.

Biserica noastră ortodoxă , realizează mai multe feluri de Sfințire a apei:

  1. Sfintirea apei – ca Agheasmă Mare. Se face  o singură dată pe an, la Bobotează și se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața pe nemâncate.
  2. Sfintire apei – ca Agheasmă Micăpentru uz curent. Aceasta se face ori de câte ori este nevoie .. la noi la biserica Podeanu se face lunar la începutul lunii .. se poate bea dimineața pe nemâncate după anafură acasă sau la sfânta biserică.
  3. Sfințire apei – ca Agheasmă Micăcu ocazia Sfeștaniei. Și aceasta se face ori de câte ori este nevoie .. cei care vor să facă sfeștanie acasă se pot programa la preot .. și cu această apă sfințită se stropește casa, oamenii bolnavi, lucrurile din casă, gospodăria, animalele,  .. etc .. și ce rămâne se bea dimineața  pe nemâncate după anafură iar cu ea de Izvorul Tămăduirii se pot stropi bolnavii și mormintele.
  4. Sfintirea apei – la naștere – când moașa copilului vine la biserică cu un vas cu apă, pe care o va sfinți preotul .. pentru că la naștere copilul este necurat atât fizic cât și spiritual prin așa zisul păcat ștrămoșesc .. și deci nou născutul se curăța prin această apă sfințită, până la botezul lui .. poate doar la țară să mai fie păstrat acest obicei unde se mai naște uneori cu moașă  ..
  5. Sfințire apei – cu ocazia tainei Sfântului Botez. Deci, când se botează pruncul, și se sfințeste apa din cristelniță si dupa aceea se boteaza pruncul în apa sfintita.

În principiu oricine poate consuma apă sfințită împărtășindu-se astfel așa cum am spus prin intermediul ei cu energiile Duhului Sfânt care restructurează apa aducând-o la starea inițială, de apă vie, sfânta și nealterabilă și care fiind consumată  restructurează la rândul ei și fiinața umană alcătuită din cca 70 % apă, creierul chiar 75-80 % ..  cu condiția să nu mănânce și să nu bea nimic după orele 24, iar pentru cei căsătoriți, condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească pentru a consuma apă sfințită este “curățenia trupească”.

Deși s-au făcut multe filme și filmulețe  despre apă și proprietățile ei  .. vă  recomand și vă invit  să vedeți filmul documentar Apa .. un film excelent realizat prin complexitatea și diversitatea  informației prezentate ..  atât din domeniul tehnic cât și spiritual, din care cu sigurantă veți invăța și întelege multe lucruri care poate până acum le-ați considerat poate simple obiceiuri și superstiții mai ales cele din domeniul spiritual  ..

 Documentar Apa

                               07 ianuarie 2019 :Sfântul Ion Botezătorul

200px-John_the_Baptist_of_MacedoniaIoan Botezătorul  este considerat de creștini ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos cel care a propovăduit venirea acestuia locuitorilor din Ierusalim .. aceștia considerandu-l prooroc și care se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele și mai ales pentru a fi botezați de el în râul Iordan.

Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-și mărturisească păcatele și să se pocăiască, spunându-le că el îi botează doar cu apă, dar „cel ce va veni după el” (Iisus)  îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.

Legat de botez și Ioan Botezătorul, Sfânta Evanghelie relatează că și Iisus a venit  pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu cel ce spăla păcatul lumii”… și ieșind din apa Iordanului „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri s-a auzit zicând : acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

La mulți ani! ..  tuturor celor ce poartă numele Sf. Ioan Botezătorul și derivatele lui .

Până la o nouă revedere .. pace și lumină pentru toți!

Constantin RUSU

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.