Dragobetele – Tradiții populare

Tradiţii şi superstiţii de Dragobete. Ce ar trebui să facă fetele pentru a fi iubite tot anul

Dragobetele, sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie, are semnificații străvechi. În vremurile de demult, existau câteva obiceiuri pentru ca tinerii să își găsească iubirea sau să își îmbunătățească relația cu cel drag. Unele dintre ele se păstrează și astăzi prin zonele cu tradiții din țara noastră. Oricum ar fi, trebuie să marcăm această zi în vreun fel, chiar dacă vorbim despre un simplu gând de a-ți găsi alesul.

În unele zone ale țării, ajunul Dragobetelor este asemănător că simbolistică nopții de Bobotează. Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobete le va ajută să găsească iubirea adevărată. 

Dacă ar fi să ne luăm după obiceiurile din vremurile de demult, pe 23 februarie, exista ritualul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpadă cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era avea proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare. Se credea că această zăpada s-a născut din surâsul zânelor. Fetele își clăteau chipul cu această apa pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca și zânele.

În ziua de Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an… Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

Este obligatoriu că în această zi bărbații să se afle în relații bune cu persoanele de sex feminin. Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se certe cu ele căci astfel îi așteaptă o primăvară cu ghinion. Atât băieții, cât și fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă vor că iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi și în noaptea de Dragobete.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Nu ai voie să plângi înziua de Dragobete Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Sărbătoarea din 24 februarie poate fi un prilej numai bun pentru ne arăta aprecierea pentru persoana dragă, Chiar dacă nu sunteți superstițioși sau nu sărbătoriți în mod special Dragobetele, întotdeauna este loc pentru iubire.

Sursa: garbo.ro

Până la o nouă revedere … pace și lumină pentru toți !

Constantion RUSU

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.