Tehnici de respirație vibrantă – Cele 6 sunete vindecătoare

Sunete  vindecătoare – Tehnici de respirație vibrantă

Pentru ca orice substanta din univers vibreaza pe anumite frecvente, putem profita de acest lucru folosind sase sunete (vibratii) pentru a curata organele de energiile in exces care deseori favorizeaza aparitia disconfortului fizic, sau chiar a unor boli grave .. de aceia aceste sunete (vibratii) vindecătoare emise de vocea umana combinate cu cicluri de inspiratie-expiratie adanci si lente  se mai numesc și tehnici de “respiratie vibranta”.

Tinand cont ca undele magnetice ale pamantului vibreaza la o frecventa intre 6-8 hertzi, care este, de fapt, insasi frecventa vietii, este de inteles ca orice fel de muzica  sau sunet (vocea umana avand o frecventa mai joasa) mai apropiat de aceasta frecventa  a vietii este benefic.

Acest concept sta la baza celor sase sunete de vindecare pe care chineziile-au descoperit cu mii de ani in urma si care prin emiterea lor verbala persoanele bolnave isi pot elibera corpul de energiile in exces care le provocau boli.

Prin aceasta metoda, impreuna cu utilizarea de ierburi, acupunctura, terapii de respiratie sau de alt gen, se accelereaza procesul de curatare si stimulare a imunitatii si  astfel se restabileaza echilibrul in corp.

Aceste sunete oricine poate si ar trebui sa le includa in stilul lor de viata ca si contributie la sanatatea lor. Emiterea acestor sunete zilnic mentine organele sanatoase, elimina bolile si previne remisia lor, promovand longevitatea.

 Sunetele  trebuie facute in ordinea corecta si ele sunt : sunetul ….

  1. Plamanilor                   (Sssssss – pronuntie Sssssssssssssss),
  2. Rinichilor                     (Chooooo – pronuntie Ciuuuuuuuuuuuuu),
  3. Ficatului                      (Shhhhhh – pronuntie Șșșșșșșșșșșșșșș),
  4. Inimii                           (Hawwww – pronuntie Hooooooooooooo),
  5. Splinei                         (Whooooo – pronuntie Huuuuuuuuuuuuu),
  6. Triplul Focar               ( Heeeeee – pronuntie Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii).

Daca simti ca un organ anume sau simptomele asociate cu respectivul organ iti face probleme, mareste repetarea sunetului respectiv fara sa treci prin toata seria de sunete.

Daca esti foarte obosit sau presat de timp, poti practica numai sunetele Plamanului si al Rinichilor.

Eficienta acestor sunete nu depinde suta la suta de pronuntia exacta existand, de fapt, mai multe versiuni ale celor sase sunete vindecatoare create de-a lungul secolelor.

 Este posibil ca aceste sunete sa vindece ?

Acest lucru este posibil pentru ca, asa cum in muzica exista multe frecvente care se armonizeaza pentru a crea un acord, acelasi principiu se aplica si in cazul sunetelor vindecatoare.

Este ca si sunetul “ha ha ha” pe care il fac toti oamenii din intreaga lume atunci cand rad, indiferent de limba pe care o vorbesc. Pentru ca umorul genereaza o puternica reactie emotionala” (sau o “miscare a emotiilor”) in corp si minte, de genul unui “foc”.

Emotiile nu sunt doar sentimente, ci “O miscarea Energiei.”Chi-ul circula cu mai multa forta prin diferitele meridiane ale corpului atunci cand razi. Acest foc al energiei trebuie scos din corp si de aceea corpul il elibereaza prin intermediul sunetului “ha ha ha”.

Inima este organul de foc al corpului iar rasul este un sunet de foc. Sunetul Ha este de fapt unul dintre sunetele descoperite ce pot fi folosite pentru a curata inima de excesul de chi.

Fiecare dintre cele cinci organe vitale (yin) ale corpului, dintre care unul este inima, au propriul lor sunet. Cele cinci organe vitale yin sunt inima, plamanii, ficatul, rinichii si splina.

Exista, de altfel, un alt sunet care corespunde cu toate organele si este cel de-al saselea sunet care completeaza seria. Ori de cate ori expiram usor si scoatem unul dintre aceste sunete, curatam de fapt, organul caruia ii corespunde sunetul, de energiade foc in exces. Acest lucru are o influenta puternica de calmare si curatare a organului, contribuind la detoxifierea si intarirea sa.

Aceste tehnici si sunete sunt binecunoscute in ameliorarea și vindecarea mai multor boli.

Celor Sase Sunete – exemplificare practica audio – video  

Deci :

1. Sunetul Plămânilor (Sssssss – pronuntie Ssssssssssss)

Organe asociate – Instestinul gros; Element – Metal; Sezonul – Toamna; Culoare – Alb; Emotii negative – durere, tristete, depresie; Emotii pozitive – curaj, dreptate

Capture1 xPrimul sunet este sunetul plamanilor. Acesta seamana cu sunetul scos de sarpe, dar nu are nicio legatura cu respectiva vietuitoare. Pentru a face sunetul, incepi prin a inspira adanc, apoi expiri incet si scoti sunetul “Ssssssssssssssss”… cam ca cel facut de un sarpe, si dai afara cam 75% din aerul aflat in plamani.

In timp ce inspiri, vizualizeaza o energie pura si alba care aduce cu sine virtutea integritatii si intra in plamani revigorandu-i. Apoi expira din nou emitand sunetul “Sssssssssssssss” si repeta.

Sunetul nu trebuie sa fie tare, iar expiratia trebuie sa fie blanda si calma. Plamanii inmagazineaza emotiile negative precum   supararea,   tristetea   si  suferinta,  dar  si  emotiile
pozitive de integritate, renuntare, detasare, dreptate si curaj.

Durerea este un sentiment asociat cu plamanii. Din acest motiv multi oameni care au suferit foarte mult dezvolta boli de plamani.

Sunetul plamanilor poate fi folosit si cand te simti foarte obosit, ajutand la curatarea chi-ului stagnant al plamanilor si ajutandu-te sa fii treaz daca, de exemplu, esti la volan, sau in alta situatie in care trebuie sa stai treaz.

Practicarea acestui sunet dimineata iti limpezeste mintea si te ajuta sa te trezesti mai repede. Inlatura starea de somnolenta care apare de obicei datorita energiei statice din plamani, care se instaleaza datorita respiratiei superficiale din timpul noptii.

2. Sunetul Rinichilor (Chooooo – pronuntie Ciuuuuuu)

 – pune accent pe litera “u”… fiind de fapt un fel de “uuuuuuuuuuuuuu“

Organe asociate – Vezica urinara; Element – Apa; Sezonul – Iarna; Culoare – Albastru inchis spre negru; Emotii negative – frica; Emotii pozitive – blandetea.

Capture 2

Pentru a emite sunetul rinichilor, inspira adanc si apropie buzele ca si cum ai vrea sa sufli intr-o lumanare. Expira incet si scoate sunetul “ciuuuuuuuuuuuuu”. Astfel vei purifica rinichii de excesul de foc chi, marind fluxul energiei catre acest organ, precum si catre restul organelor din corp.

Dupa fiecare expiratie, inspira adanc si imagineaza-ti o energie stralucitoare albastra care intra incet in rinichi, calmandu-i si vindecandu-i. Apoi expira iar scotand sunetul “ciuuuuuuuuuuuuuu”. Poti mari eficienta oricaruia dintre sunete daca iti imaginezi cum iese un fum negru din organul respectiv, odata cu respiratia.

Acesta e un alt mod in care vizualizarea poate amplifica efectele tehnicilor de respiratie. Fiecare dintre aceste sunete poate fi insotit de un set de miscari simple care se fac impreuna cu repetarea sunetului. Miscarile au scopul de a intensifica eficacitatea sunetelor. Dar este suficient si daca exersezi numai cu metoda sunetelor, acestea vor avea puterea de a purifica, detoxifica si curate organele in mod eficient.

Multe persoane simt efectul chiar de la prima incercare. Practica acest exercitiu de cateva ori pe zi, repetand de sase ori succesiunea inspiratiei si expiratiei. Acest lucru este de multe ori sufficient pentru mentinerea sanatatii si pentru intarirea rinichilor.

Daca vrei sa detoxifici rinichii, ai dureri de spate, iti tiuie urechile sau esti obosit, poti mari setul de inspiratie-expiratie intre 9 si 36 de ori. Respira adanc si daca ai simptome neobisnuite, respira adanc fara sa scoti sunetul si ramai calm, apoi incearca mai tarziu.

Nu uita sa-ti imaginezi o energie luminoasa albastra intrand in rinichi atunci cand inspiri. Acest lucru este important pentru ca in timpul expiratiei iti golesti rinichii de energia de foc chi, care trebuie inlocuita folosind mintea, inspiratia si vizualizarea.

Rinichii sunt organele care raspund de starea generala de sanatate, longevitate, energie, crestere si vigoare. Rinichii gazduiesc emotia negativa a fricii, contribuie mai ales la consolidarea oaselor, controleaza apa din corp si gazduiesc emotiile pozitive ale vigilentei, linistii si blandetii.

Importanta mentinerii rinichilor sanatosi si puternici nu poate fi subliniata suficient. Acestia au efect de reglare si control asupra celorlalte organe din corp, in special asupra inimii si a ficatului. Toate organele isi iau de la rinichi o parte din chi-ul care le ajuta sa functioneze. Orice boala suficient de grava va afecta in mod inevitabil intr-o oarecare masura si rinichii. De aceea este important sa fie mentinuti in buna stare de sanatate pentru a stimula intreaga imunitate.

Daca emiti sunetul rinichilor zilnic iti vei intari acest sistem critic din organism si vei consolida vitalitatea (chi-ul apei) din intreg corpul. Chi-ul rinichilor este si o importanta componenta a chi-ului sexual si a energiei sexuale. In tandem cu ficatul, potenta si taria rinichilor regleaza activitatea sexuala, apetitul sexual si menstruatia la femei.

Practicarea celor sase sunete cu regularitate poate contribui semnificativ la racorirea (calmarea) organelor si prevenirea bolilor. Multe boli in ziua de azi sunt cauzate de un surplus de energie de foc, iar cele sase sunete reprezinta un instrument puternic in combaterea lor.

3. Sunetul Ficatului (Shhhhhh – pronuntie Șșșșșșșșș), 

– ca si sunetul pe care-l faci cand vrei sa faci pe cineva sa taca.

Organe asociate – Vezica biliara; Element – Lemn; Sezonul – Primavara; Culoare – Verde; Emotii negative – furie; Emotii pozitive – bunatate.

Capture 3Ficatul este unul dintre cele cinci organe yin vitale din corp, pe langa plamani, rinichi, inima si splina. Un ficat sanatos, puternic si lipsit de stres iti asigura o sanatate indelungata, o forma fizica foarte buna si longevitate. Ficatul controleaza functii importante in corp si este un organ fara de care nu putem trai.

Ficatul raspunde de functia metabolica in general, controleaza puterea musculara, miscarile si coordonarea, puterea viziunii, claritatea gandirii, contribuie la detoxifiere, revigoreaza sangele in timpul somnului si produce colesterol bun.

De asemenea, ficatul influenteaza si energia sexuala si vitalitatea, este asociat cu emotia negativa a maniei, emotia pozitiva a amabilitatii si cu elementul lemnului. Aceasta energie a lemnului ajuta la hranirea, controlul si revigorarea inimii. Asa cum lemnul este necesar pentru a intretine focul, energia de lemn a ficatului este necesara pentru a intretine functionarea inimii.

Cand ne maniem marim cantitatea de energie “de lemn” trimisa inimii. De aceea ritmul cardiac creste de obicei cand ne infuriem. Este ca atunci cand arunci lemne pe foc. Cu cat arunci mai multe lemne, cu atat focul devine mai puternic. Multe persoane simt o senzatie de oboseala dupa o explozie de manie. Este rezultatul firesc al epuizarii ficatului de chi in timpul unei reactii puternice emotionale.

Dupa epuizarea maniei, multe personae simt ca trebuie sa doarma. Acest lucru se intampla pentru ca organismul are nevoie sa refaca energia ficatului. Este, deci, ferm recomandata evitarea exploziilor de manie necontrolata pe cat posibil.Nu numai ca acest lucru pune o mare presiune pe ficat, dar mania mentine corpul intr-o stare de energie de foc excesiva. Chinezii au o vorba “Mania este foc, daca nu-l stingi, te va mistui in intregime ”.

Pentru a practica acest sunet trebuie sa inspiri pana cand plamanii sunt cam 80% plini cu aer, apoi, dand capul pe spate si privind in sus, expira si scoate usor sunetul “Șșșșșșșșșșșșșșșșșș” . Asa cum am aspus este ca si sunetul pe care-l faci cand vrei sa faci pe cineva sa taca … in acest caz ii spunem ficatului sa taca.

Ca si in cazul sunetelor anterioare, emitem sunetul lent si calm, pentru a linisti chi-ul ficatului. Dupa ce facem sunetul ficatului, inspiram adanc si vizualizam o energie luminoasa verde care intra in corp si ajunge la ficat ori de cate ori inspiram.

Poti vizualiza aceasta energie venind direct prin piele pana la organul respectiv sau intrand odata cu inspiratia si ajungand astfel pana la ficat. Pentru ca eliminam energie din ficat odata cu expiratia, trebuie sa inlocuim energia negativa de foc pe care am scos-o din corp, cu o energie pura si curata, pe masura ce inspiram.

Practica acest sunet de 3-6 ori de fiecare data. Daca esti foarte nervos, ai ochii rosii sau inlacrimati, incerci sa-ti detoxifici ficatul sau ai un gust amarui sau acru in gura, mareste numarul respiratiilor intre 9 si 36 de ori.

Nu uita sa inspiri si sa vezi lumina verde care intra pana la ficat dupa fiecare expiratie. Culoarea verde stralucitoare este frecventa de energie a ficatului si folosind mintea pentru a atrage aceasta energie odata cu inspiratia, contribuim la intarirea ficatului.

Prin eliminarea energiei de foc in exces din ficat, sunetul nu numai ca va stimula sanatatea, dar va influenta semnificativ persoanele care au probleme cu gestionarea maniei. O veche zicala taoista spune ca daca cineva e manios pe o alta persoana si face sunetul ficatului de 30 de ori si tot se mai simte manios pe acea persoana, atunci are dreptul sa-i traga o palma .. hahaha … dar desigur, acest lucru nu este recomandat ! .. hahaha .. a fost doar un exemplu pentru a demonstra cat de eficient considera taoistii sunetul ficatului in eliberarea energiilor de foc ce duc la o manie necontrolata.

Acest sunet te poate ajuta sa te simti mai bine, sa ai o viziune mai clara, curata sangele si inlatura gandirea incetosata.Nu uita ca poti mari eficienta oricaruia dintre cele sase sunete vizualizand un fum negru care iese din organul cu care lucrezi, la fiecare expiratie.

Sunetul ficatului poate fi folosit si cand simti ochii obositi, rosii sau prezinta mancarimi. Rezultatele te pot surprinde placut. Asa ca, data viitoare cand ai ochii rosii, in loc sa apelezi la picaturi de ochi, incearca sunetul ficatului, al rinichilor, sau pe ambele. Repeta-le pe ambele de cel putin sase ori si vezi cum iti simti ochii dupa aceea. Este foarte posibil sa descoperi ca nu mai ai nevoie de picaturi

4. Sunetul Inimii (Hawwwwww –  pronuntie Hoooooooooooo),

Organe asociate – Intestinul subtire; Element – Foc; Sezonul – Vara; Culoare – Rosu; Emotii negative – nerabdare, graba, aroganta, cruzime; Emotii pozitive – bucurie, onoare, sinceritate.

Capture 4Pentru a face sunetul inimii, trebuie sa inspiri adanc de cateva ori, apoi inchizi ochii si te concentrezi asupra inimii. Dupa  cateva   inspiratii   si   expiratii   incepi   sa   faci sunetul  inimii, cu capul dat pe spate, uitandu-te in sus,  in timp ce expiri: “Hooooooooooooooo”.

In acelasi timp ar trebui sa vizualizezi pericardul, saculetul inimii, cum isi elibereaza caldura, nerabdarea si aroganta odata cu expiratia. Nu uita ca acest sunet trebuie facut incet sau chiar soptit, adica miscand buzele sau alte organe ale vorbirii fara sunete acustice.

Ia pauze scurte intre respiratii, inspirand si expirand normal, tine ochii inchisi si vizualizeaza o culoare rosie impreuna cu virtutile: bucurie, sinceritate, onoare si creativitate, care intra in inima odata cu inspiratia. Acest pas este foarte important, nu sari peste el.

Practica sunetul inimii de 3-6 ori. Daca suferi de dureri in gat, dureri asociate cu raceala, umflaturi la nivelul gingiilor sau a limbii, boli cardiace, dureri ale inimii sau ai schimbari bruste de dispozitie, atunci practica exercitiul de 9 pana la 36 de ori.

Chiar si pentru o persoana cu o stare foarte buna de sanatate, practicarea zilnica a celor sase sunete de vindecare va aduce o imbunatatire la nivelului starii sale de spirit, a energiei, a claritatii mentale si a sanatatii.

Pentru cei ce incearca sa se vindece de anumite boli sau afectiuni aceste sunete sunt foarte utile pentru curatarea energiile si a materiilor impure din corp. Corpul transforma in mod constant materia toxica in gaze care pot fi expulzate cu ajutorul respiratiei, de aceea aceste sunete ajuta semnificativ acest process de curatare.

Accelereaza inlaturarea dioxidului de carbon, a toxinelor, a poluantilor si a energiilor negative din organism cu mai multa eficienta decat respiratia obisnuita. Un lucru care nu trebuie uitat este ca aceste sunete nu trebuie effectuate cel putin 30 de minute dupa masa. Sunetul splinei este singurul care trebuie facut imediat dupa masa

5. Sunetul Splinei (Whooooo – pronuntie Huuuuuuu)

Organe asociate – Pancreas, Stomac; Element – Pamant; Sezonul – Vara indiana; Culoare – Galben; Emotii negative – ingrijorare; Emotii pozitive – corectitudine.

Capture 5Cauzele indigestiei

Energiile de foc in exces de la nivelul splinei au devenit mult prea des intalnite in societatea moderna. Daca ne mentinem alimentatia incarcata de agenti artificiali si alimente cu enzime, vitamine si elemente nutritive moarte, atunci vom obliga corpul sa consume mai multe din enzimele lui natural decat este necesar.

Cand se intampla acest lucru, stomacul trebuie sa lucreze mai greu decat deobicei pentru a digera aceste alimente. Acest efort digestiv suplimentar genereaza o energie de foc in exces in timpul procesului de digestie.

Uleiurile hidrogenate sunt in special daunatoare in acest sens pentru ca sunt foarte greu de digerat si de asimilat. In medicina chineza stomacul si splina sunt un exemplu foarte bun de organe corespondente. Daca stomacul este stresat, va deveni mai vulnerabil sau mai yin, in timp ce organul sau pereche  splina va deveni mai yang.

Din acumularea acestor energii de foc se produce indigestia care poate duce la probleme digestive mai serioase.Stapanirea modului de eliminare a acestor energii de foc in exces de la nivelul sistemului energetic stomac/splina poate contribui semnificativ la eliminarea indigestiei, a ulcerului sau a altor probleme ale tractului digestiv.

Splina este asociata cu pancreasul si stomacul. Este un element de pamant; anotimpul sau este vara. Emotiile negative sunt grija, mila si compatimirea; emotiile pozitive sunt compasiunea, corectitudinea si creatia muzicala.Culoarea sa este galben.

Pentru a face sunetul splinei, trebuie intai sa simtim splina si sa simtim conexiunea dintre gura si splina. Acest lucru este necesar pentru ca gura este deschiderea asociata cu splina si stomacul. Inspira adanc, apoi expira si fa sunetul Huuuuuuuuuuuuu.

Nu uita ca sunetul trebuie sa fie facut incet sau chiar “fara voce”, adica doar prin miscarea buzelor sau a organelor de vorbire fara sunete acustice.

Inspira si expira adanc aerul in splina, pancreas si stomac si imagineaza-ti o lumina stralucitoare galbena cu virtutile: corectitudine, compasiune si creatie muzicala cum patrunde in aceste organe.

Repeta acest sunet de 3 – 6 ori. Daca suferi de indigestie, greata, diaree sau vrei sa-ti detoxifici splina, atunci repeta acest sunet de 9 – 36 ori.

Acest sunet este mai eficient si mai sanatos decat antiacidele. Este singurul sunet care trebuie facut imediat dupa masa. Sunetul splinei seamana, desi e diferit, cu sunetul rinichilor. Seamana cu sunetul facut de bufnite. Sunetul “hu,hu” facut de bufnita, care este insa mai scurt, este sunetul de baza pentru sunetul splinei.

Acum porneste de la acest sunet hu si lungeste sunetul “uuuuuuuuuuu” in timp ce expiri, pentru a ajunge la sunetul “huuuuuuuuuuuuuu”. Sunetul rinichilor “ciuuuuuuuuuuuuu” pune accent pe litera “u”… fiind de fapt un fel de “uuuuuuuuuuuuuu“

6. Sunetul Triplului Focar (Hiiiiiiiiiiiiiiiiii).

Se refera la cei 3 centri enrgetici:                                                                                             – in zona de sus: creier, inma, plamani – este cald …                                                             – in zona de mijloc: ficat, rinichi, stomac, pancreas si splina – este cald …                           – in zona inferioara: intestinul gros si subtire, vezica urinara, organele sexuale – este rece

Capture 6“Triplul Focar” (Meridianul sexual si al circulatiei sanguine). Acest sistem energetic echilibreaza energiile “focarelor” de la nivelul superior, inferior si medianal al corpului.

Acest sunet contribuie la echilibrarea acestui sistem de control al energiei si pentru ca afecteaza atat de multe organe vitale, are o influenta semnificativa asupra sanatatii intregului corp. Poate fi folosit si pentru reglarea sau chiar incetinirea ritmului cardiac.

Sunetul pentru triplul focar este unul foarte simplu. Este “Hi” dar sunetul“i” este mentinut odata cu expiratia. Sunetul triplului focar suna astfel “Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii”.

Ca si celelalte sunete, acest sunet trebuie facut foarte incet sau fara voce, ceea ce inseamna ca trebuie doar sa expiri si sa deschizi gura ca si cum ai face sunetul, dar fara sa scoti sunetul si fara sa faci coardele vocale sa vibreze. Asa cum s-a mai spus, acest sunet regleaza arsurile la stomac si este folosit deseori de practicantii chinezi de arte martiale pentru a reduce ritmul cardiac in timpul sau dupa o lupta sau dupa orice alt exercitiu fizic intens.

Pentru a folosi sunetul in cazul insomniei, intinde-te pe spate si in timp ce faci sunetul Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii  vizualizeaza si incearca sa simti cum un cilindru iti apasa respiratia, incepand cu capul pieptului si terminandu-se pana la abdomen. Vizualizeaza pieptul si abdomenul plate ca o foaie de hartie si luminoase, stralucitoare si goale.

Practica acest exercitiu de 3 – 6 ori sau mai mult daca nu reusesti sa adormi. Acesta  este modalitatea normala de a practica acest sunet, dar ca toate sunetele, pot fi folosite oriunde, oricand, mai putin imediat dupa masa cu exceptia sunetului splinei.

Practicarea zilnica a sunetelor

Incearca sa folosesti aceste sase sunete care vindeca in fiecare zi. Sunt eficiente in special inainte de culcare, pentru ca eliminarea chi-ului de foc in exces calmeaza si relaxeaza corpul si incetineste ritmul cardiac pregatind corpul si mintea pentru odihna.

Odata ce ai invatat cum se face, practicarea celor sase sunete va lua doar 10-15 minute. Poti practica toate cele sase sunete dupa exercitii fizice intense, nu numai sunetul triplului focar. Practica aceste sunete dupa orice exercitiu care intensifica caldura in focarul superior (inima si creierul).

Sursa: http://www.naturalnews.com/  ;  viataverdeviu.ro

 

Până la o nouă revedere .. pace și lumină pentru toți !

Costi

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

4 comentarii la „Tehnici de respirație vibrantă – Cele 6 sunete vindecătoare

  1. Multumesc, este atat de bine si frumos detaliat , incat poate oricine intelege.Am auzit de aceste sunete si le-am cautat pe mai multe sitte-uri , dar aici sunt foarte bine expuse. Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.