Sfântul Andrei – Ocrotitorul României – Mănăstirea și Peștera Sf. Andrei

Sfantul Andrei – Ocrotitorul Romaniei

Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat în anul 1995 ca sarbătoarea Sfântului Andrei să fie insemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.

La multi ani! … tuturor celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei !

Câteva cuvinte despre Sf. Andrei

Potrivit tradiției, teologilor și istoricilor,  Sfântul Apostol  Andrei  a  fost  primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.

Prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credința cî acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în țara noastră.

Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras fiind crucificat pe o cruce (la cererea lui pentru a nu se asemăna cu Hristos) în formă de X, cunoscută astăzi drept Crucea Sf. Andrei.

Nu se cunoaște data martirizării dar unii istorici o fixează în timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii  64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domitian (81-96).

În anul 357, moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol dar cardinalul Petru de Capua va duce moaștele Sfântului Andrei în Italia, în catedrala din Amalfi. În timpul Cruciadei a IV-a în anul 1462, în vremea papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras, în biserica cu hramul Sfântul Andrei.

Manăstirea Peștera Sf. Andrei

Peștera Sf. Andrei

Peștera în care se crede ca a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovaduit pe teritoriul românesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța.

Intrarea în peștera Sf. Andrei

Peștera Sf. Andrei

Într-o nisă, se află un fel de pat, scobit inițial în piatră, despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei.

Ziua Națională a României

La Mulți Ani !   și  tuturor  românilor  cu  ocazia  Zilei  Naționale  a  României  de  mâine 1 Decembrie.

Până la o nouă revedere .. pace și lumină pentru toți!

Costi 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.