Să ne imbrățișăm cu Natura – Delta Dunării

Dragi prieteni .. așa cum am mai spus mai în glumă mai in serios .. este bine să mai evadăm din cand în cand .. weekenduri .. concediu .. din celule noastre numite servici și casă unde suntem încarcerați mai tot timpul .. și să ne imbrățișăm cu Natura și îngerii Mamei Pamant .. o ieșire în natură avand efecte benefice asupra sănătații și a stării spirituale .. deci atunci când putem .. să evadam din case și să ne bucurăm de viață și natură.

Pentru că recent m-am îmbrățișat cu Delta Dunării intr-o mică excursie .. intr-un weekend un pic prelungit .. m-am găndit să vă prezint cateva din frumusețile vizitate pentru a vă imbrațișa și voi cu ele prin intermediul pozelor făcute .. și pentru a vă tenta la o ieșire viitoare și pe voi în Deltă.

Pentru început .. câteva date generale despre Delta Dunării.

Localizare … Delta Dunării aflată în mare parte în Dobrogea și parțial în Ucraina este a doua ca mărime in Europa (3446 km²), și cea mai bine conservată dintre deltele europene intrând în patrimoniul UNESCO în 1991 fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN 9 (International Union for Conservation of Nature).

Danube_delta_chart

Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord formează granița cu Ucraina, iar în est se varsă în Marea Neagra. Delta Dunării este traversată de paralela de 450 latitudine N și de meridianul de 29°, longitudine E.  Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim – Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparțin  Ucrainei, Deltei românești revenindu-i o suprafață de 2540 km². Datorită celor 67 milioane de tone aluviuni aduse de Dunare, Delta Dunării crește anual cu aprox. 40 m².

Brațele  .. haideti să vedem pe scurt cateva amanunte despre cele 3 brate:

Dunarea ajunsă la Pătlăgeanca se bifurcă în Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care mai apoi, la Furca Sfântu Gheorghe se desparte în Brațul Sulina și Brațul Sfantul Gheorghe.

Brațul Chilia, formează granița cu Ucraina, și transportă pe cursul său de o lungime de 104 km², 60% din apele și aluviunile Dunării.

Brațul Sulina, este situat în mijlocul Deltei, și spre deosebire de Brațul Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat și întreținut pentru navigația vaselor maritime. Are o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă al Dunării.

 Brațului Sfântu Gheorghe este orientat spre sud-est, și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării. La vărsare formeaza insulele Sacalin considerate un început de deltă secundară.

Delta se împarte în două mari subregiuni naturale: delta fluvială și delta maritimă .. delta fluvială ocupând peste 65% din suprafața totală a deltei iar delta maritimă ocupă mai puțin de 35% din suprafața Deltei Dunării.

Structura si periodele de formare .. Ca sa va faceti o ideie asupra  structurilor si perioadelor de formare .. din punct de vedere geologic ca structura .. derminate prin forajele de mare și mică adâncime efectuate în zonă .. Delta Dunării este alcătuită dintr-un fundament cristalin peste care se dispune transgresiv o cuvertură sedimentară reprezentată printr-o succesiune de depozite paleozoice (438-230 milioane de ani), triasice (248-213 milioane de ani), jurasice (176-142 milioane de ani), cretacice (121-65 milioane de ani), neogene (13,5-1,8 milioane de ani) și cuaternare (1,8-0,01 milioane de ani).

Climatul … Delta Dunării se încadrează în spațiul cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice. Spațiile acvatice plane și foarte întinse, acoperite în diferite grade cu vegetație, întrerupte de insulele nisipoase ale câmpurilor marine, alcătuiesc o suprafață activă specifică deltei și lagunelor adiacente.

Precipitații .. Delta Dunării este considerată locul cu cele mai puține precipitații din România dar această suprafață activă reacționează față de radiația totală recepționată și de circulația generală a atmosferei rezultând un mozaic de microclimate. Radiația totală variază între un minim de 3,5 Kcal/cmp înregistrat în lunile de iarnă și un maxim de 17 Kcl./cmp, în luna iulie .. durata de strălucire a soarelui fiind mare, media multianuală fiind de 2250 ore, putand ajunge pana la 2600 ore.

Temperatura .. se distribuie neuniform pe suprafața deltei. Mediile multianuale indică creșterea temperaturii de la vest spre est. La nivelul vârfului deltei (Tulcea) temperatura medie multianuală este de 10,94 C, în delta fluvială (Gorgova), de 10,96 C, pe țărmul mării (Sulina), de 11,05 C, iar în largul Marii Negre (Platforma Gloria), de 11,86 C.

Vegetația Deltei .. este reprezentată în mare parte de o vegetație specifică mlaștinilor (stuful, papura, rogozul), în amestec cu salcia pitică) ocupă 78% din totalul suprafeței .. restul fiind ocupate de vegetație acvatică și plutitoare, zăvoaie cu păduri de salcie, frasin, arin, plop. De asemenea, există păduri si pe câmpurile Letea si Caraorman fiind alcătuite din stejar frasin, plop, ulm .. etc.

Fauna Deltei .. Delta Dunării conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri și japșe (depresiune de mică adancime din Deltă). Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediteranaă). Speciile majore de pești în cadrul Deltei Dunării sunt știuca și somnul.

Pelicani_din_Delta_Dunarii

Populația Deltei  … a fost totdeauna răzleață, mediul semi-acvatic nepermițând densități importante (densitatea medie este de 5 locuitori/km2). Vara, afluxul de turiști triplează populația, care la recensământul din 2002 se menținea la 14.583 locuitori, dintre care 12.666 români (87%), 1438 lipoveni (10%), 299 ucraineni diverși alții (1%).

Turul Deltei  ..  anul acesta între 30 august – 1 septembrie s-a tinut  la Tulcea Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle.

concurs

.. cateva imagini de seară de pe faleza din Tulcea de la serbarile festivalului.

123

126

..cateva imagini de seară cu arteziene frumos luminate

151

154

163

.. lacul Ciuperca cu o frumoasă arteziană care iși schimbă culorile

085

.. bicicleta .. un punct de atracție pe malul lacului .. mulți urcandu-se in șa pentru a se fotografia.

178

 Pe canale .. am optat pentru o excursie de 6-7 ore cu șalupa mica lenta cu masa de pește tradiționala inclusă .. preț 130 lei/persoana.

.. in șalupe mici intrând max 10 persoane.

P1120182

.. sau se poate opta pentru un tur și cu vaporașe mai mari.

P1120186

.. colonie de pasari .. pelicani, egrete, cormorani ..

185

220

.. ciulini .. se culeg din apă de pe la rădăcinile nuferilor ..

P1120214

.. se sparg și se mănâncă gustul lor fiind apropiat de miejii cruzi de nucă

P1120215

.. unele salupe sunt prevazute in spate cu masa

P1120244

In jurul orei 13 .. cam dupa cca 3 ore de la plecare .. se serveste pranzul cu masa  traditionala de peste.

234

.. apoi urmeaza intoarcerea spre Tulcea

P1120266

.. doua egrete

P1120236

.. un cormoran singuratic

P1120238

.. ajunsi la faleza

300

In Tulcea mai puteti vedea:

.. Museum Aquarium

P1120284

.. sunt surprinse si activitatile pescaresti specifice Deltei

354

353

.. pasari specifice Deltei

320

321

.. acvarii in care poti intra in centrul lor

365

367

.. cu cei mai minunati pesti

370

402

408

412

414

.. si pesti mari de apa dulce

382

… broscute testoase

427

.. si chiar fluturi

346

347

.. Monumentul Eroilor

290

P1120456

P1120457

P1120465

.. Muzeul de Arheologie

P1120472

.. Casa Casatoriilor

P1120446

.. lipovence

P1120444

La intoarcere ..  puteti face si o traversare cu bacul si vedea

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Un alt oras frumos Braila

.. cu un centru istoric cu cladiri foarte frumoase si renovate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… cu parcuri si statui frumoase

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.. Traian

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… catedrale frumoase si biserici istorice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.. precum si cladiri moderne

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In speranta ca va placut calatoria ..  poate in acest weekend sau cand aveti timp .. sper sa dati o fuga  in Delta .. si sa trageti un bors de peste si o saramura sau un peste prajit cu mamaliguta si mujdei .. de la mama lui de acasa .. adica din Delta .. garantez ca merita.

Pace si lumina pentru toti!

Costi

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.